Ilmainen EU toimitus yli 50 € tilauksille
Resepti

Salmiakki-karamellipiirakka

Maja Vase, 11.04.2024

Ainesosat

125 g vehnäjauhoja
25 g mantelijauhoja
50 g tomusokeria
75 g kylmää voita
3 1/3 tl raakalakritsijauhetta
1 veitsenkärjellinen suolaa
1/2 kananmuna
370 g karamellisuklaata
200 ml kuohukermaa
150 g sokeria
20 g glukoosisiirappia
1/2 tl hiutalesuolaa
karamellihelmiä
karamellihiutaleita

Ohjeet 

(10 henkilölle)


Lakritsimurotaikina:

125 g vehnäjauhoja
25 g mantelijauhoja
50 g tomusokeria
75 g kylmää voita
1 tl raakalakritsijauhetta
1 veitsenkärjellinen suolaa
1/2 kananmuna

Mittaa vehnäjauhot, mantelijauhot, tomusokeri, voi, lakritsipulveri ja suola tehosekoittimeen, ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kokoa taikina kananmunalla. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä levyksi, ja anna sen oleutua jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Levitä taikina pyöreään piirakkavuokaan (halkaisijaltaan 18-20 cm), ja pistele taikinaan reikiä haarukalla. Paista piirakkapohjaa noin 15 minuuttia 175 asteessa, kunnes se on saanut kullanvärisen pinnan, ja anna sen jäähtyä täysin.

Suklaakerros:

50 g karamellisuklaata

Sulata suklaa kulhossa vesihauteen päällä, ja nosta kulho sivuun. Voitele piirakkapohja ohuella kerroksella suklaata, ja aseta pohja jääkaappiin.

Lakritsikaramelliganache:

300 g karamellisuklaata
200 ml kuohukermaa
150 g sokeria
20 g glukoosisiirappia
2 tl raakalakritsijauhetta
1/2 tl hiutalesuolaa

Sulata suklaa kulhossa vesihauteen päällä, ja nosta kulho sivuun. Lämmitä kerma kattilassa melkein kiehuvaksi, ja nosta sivuun. Sulata sokeri varovasti kullanväriseksi karamelliksi toisessa kattilassa, ja nosta se heti pois levyltä. Lisää lämmin kerma vähän kerrallaan samalla sekoittaen tehokkaasti vispilällä. Lisää glukoosisiirappi. Kaada karamelli suklaan päälle samalla sekoittaen kulhon keskeltä taikinakaapimella. Jatka sekoittamista, kunnes ganache on kiinteää ja kauniin kiiltävää. Sekoita ganache sauvasekoittimella, ja mausta raakalakritsijauheella ja suolalla. Levitä ganache piirakkavuoalle, ja nosta piirakka jääkaappiin 3-4 tunniksi tai yön yli.

Koristeluun:

20 g karamellisuklaata
karamellihelmiä
karamellihiutaleita
1/3 tl raakalakritsijauhetta

Sulata suklaa kulhossa vesihauteen päällä, ja nosta kulho sivuun. Kaada sulatettu suklaa pakastepussiin, jonka yhteen kulmaan olet leikannut aivan pienen reiän, ja pursota suklaa piirakan päälle tekemällä siihen sattumanvarainen kuvio. Koristele karamellihelmillä, karamellihiutaleilla ja raakalakritsijauheella.