Ainesosat
150 g tomusokeria |
150 g mantelijauhoja |
1 tl syötävää mustaa hiilijauhetta |
110 g munanvalkuaisia |
150 g sokeria |
50 g vettä |
150 g hyvälaatuista maitosuklaata |
75 ml kuohukermaa |
75 ml salmiakkisiirappia |
1/3 tl syötävää mustaa hiilijauhetta mustapippuria |
Ohjeet
Tanskalainen keittokirjojen kirjoittaja Maja Vase on taikonut meille upeita ranskalaisia makroneita pikimustissa asuissa, jotka ovat saaneet inspiraationsa BLACK SNOWBALL -lakritsista.
Silkinpehmeä ja ihanan suolainen lakritsiganache kätkeytyy rapeiden ja mantelin makeiden kuorten väliin. Tuloksena syntyy pieni intensiivinen makuelämys, jossa maistuvat BLACK SNOWBALLista tutut ainesosat: lakritsi, suola ja mustapippuri.
(30-40 makronia)
Kuoret:
150 g tomusokeria |
150 g mantelijauhoja |
1 tl syötävää mustaa hiilijauhetta |
110 g munanvalkuaisia |
150 g sokeria |
50 g vettä |
Mittaa tomusokeri, mantelijauhot ja hiilijauhe siivilän lävitse kulhoon, ja sekoita joukkoon 55 g munanvalkuaisia. Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa, ja lämmitä seos 118 asteeseen. Vatkaa loput 55 g munanvalkuaisia kovaksi vaahdoksi, ja kaada 118-asteinen lämmin sokerineste valkuaisten joukkoon ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen. Vatkaa marenkia, kunnes se on kovaa, tasaista ja melkein jäähtynyttä. Sekoita ensin pieni osa marengista varovasti käännellen manteliseokseen, ja lisää sitten loputkin. Lusikoi taikina pursotinpussiin, jossa on pieni pyöreä tylla, ja pursota pieniä ympyröitä (halkaisijaltaan 3 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista kuoria noin 10 minuuttia 150 asteessa kiertoilmauunissa, ja anna niiden jäähtyä.
Lakritsiganache:
150 g hyvälaatuista maitosuklaata |
75 ml kuohukermaa |
75 ml salmiakkisiirappia |
1/3 tl syötävää mustaa hiilijauhetta mustapippuria |
Sulata suklaa kulhossa vesihauteen päällä, ja nosta kulho sivuun. Kiehauta kerma, lakritsisiirappi ja hiilijauhe pienessä kattilassa, ja kaada seos suklaan päälle samalla sekoittaen kulhon keskeltä taikinakaapimella. Jatka sekoittamista, kunnes ganache on kiinteää ja sen pinta on kauniin kiiltävä. Soseuta ganache sauvasekoittimella, ja nosta se vetäytymään jääkaappiin pariksi tunniksi. Lusikoi lakritsiganache pursotinpussiin, jossa on pieni pyöreä tylla, ja pursota ganachea puolille marenkikuorista. Rouhi pinnalle hieman pippuria. Kokoa leivokset asettamalla loput kuoret niiden kansiksi. Säilytä valmiit makronit jääkaapissa tarjoiluun saakka.
Vinkki:
Kokoa leivokset pari päivää ennen tarjoilua, niin että kuoret ja täyte 'sulavat' yhteen saaden sitkeän ja pehmeän rakenteen. Jos et löydä mustaa hiilijauhetta, voit käyttää sen sijaan syötävää värijauhetta.