Ilmainen EU toimitus yli 50 € tilauksille
Artikla haastattelut

4 kysymystä makuasiantuntijalle

Francisca Listov-Saabye, 11.04.2024
4 kysymystä makuasiantuntijalle

Tapaa Francisca! Hän on Lakridsin innovatiivinen makujen kehittäjä ja konsultti. Toisin sanoen hän on se, joka ideoi uusia lakritsin makuja ja koostumuksia. Francisca Listov-Saabye kokeilee makuyhdistelmiä, ainesosia, koostumusta ja ulkonäköä. Jokaiseen uuteen tuotteeseen liittyy valtava määrä ajatuksia, kokeilemisesta puhumattakaan. Keittiölaboratoriossamme nautimme lyhyestä keskustelusta Franciscan kanssa lakritsiperheen uusimmasta tulokkaasta - uudesta E-mausta.

Mikä on uuden E-maun idea? 

Ajatuksena oli kokeilla jotain täysin uutta. Olen aina ajatellut, että olisi hyvä idea luoda suolainen lakritsi, joka tekee jotain sellaista, mitä makea lakritsi ei voi. Maultaan se on tietysti erittäin voimakas, mutta suolainen lakritsi on myös pehmeämpää kuin makea lakritsi. Se on hieman pureskeltavampaa.

Miten lakritsipallon eri kerrokset toimivat yhdessä? 

Periaatteessa olemme pitäneet makuaistimuksen melko yksinkertaisena. Makeus tulee valkoisesta suklaasta, joka itsessään voi olla lähes sairaalloisen makeaa. Sitten tulee suolainen lakritsi, joka antaa kunnon kontrastin. Pelkästään nämä kaksi elementtiä eivät kuitenkaan olisi kiinnostavia, joten olen käyttänyt pientä määrää raakalakritsia, joka antaa pieniä, voimakkaita makuräjähdyksiä. Saat täysin pehmeää suussasulavaa suklaata ja lisäksi jotain raikasta, jossa on voimakas raakalakritsin maku, joka jättää pysyvän vaikutuksen. Itse asiassa salmiakkilakritsissa ja raakalakritsissa on myös pientä happamuutta, joka on loistava vastapaino makealle valkosuklaalle.

E - rapea suklaapäällysteinen suolainen lakritsi, jossa yhdistyvät valkoinen suklaa ja suolainen lakritsisydän. Kun kermainen valkosuklaa sulaa suussa, esiin paljastuu pieniä taskuja kiehtovaa raakaa lakritsijauhetta, mikä tekee siitä täydellisen tasapainoisen makean ja suolaisen kokemuksen.

Mikä inspiroi sinua tällä kertaa? 

Rakastan vastakohtia. Olen opiskellut aistitiedettä, joten mietin paljon sitä, mitä tapahtuu, kun syömme jotain. Siksi rakastan myös sitä, että jokin on yllättävää. Minusta on hauskaa asettaa vastakkain elementtejä makupaletin vastakkaisista päistä: älyttömän intensiivinen raakalakritsi, jossa on lähes savuinen maku, happamuutta ja poltettuja sävyjä, vastakohtana valkosuklaalle, joka on hieman täyteläinen, makea ja vaniljainen.

Onko sillä väliä, mitä raakalakritsia käytät? 

Kyllä, sillä on merkitystä. Raakalakritsi on todella mielenkiintoista. Se on kaiken lakritsin DNA. Otetaan esimerkiksi kaakaopavut, kahvipavut tai viinirypäleet. Niiden maku vaihtelee sen mukaan, mistä ne ovat peräisin. Sama pätee lakritsiin. E-pallossa olemme käyttäneet luomuraakalakritsia, joka on siivilöity, joten pienet palat ovat noin 1-1½ millimetriä. Jos olisimme käyttäneet hienoa lakritsijauhetta, vaikutus olisi ollut täysin erilainen.

Haluaisitko kokeilla uutta E - SALMIAKia ja nähdä, oletko kanssamme samaa mieltä siitä, että se on täydellinen yhdistelmä?